Home » MCQ Basic Electrical » Batteries » Top 100 MCQ Battery



Top 100 MCQ Battery

TATA Green PREMIO 65D26L 65ah Car Battery with 24 Months Warranty

Battery: [ ISRO,DRDO,DMRC,SAIL, ODNANCE, HAL, WBSEDCL, RAILWAY & Others competitive]-mcq of battery

1.When the specific gravity of the electrolyte of a lead-acid cell is reduced to 1.1 to 1.15 the cell is in

  1. charged state
  2. discharged state
  3. both (A) and (B)
  4. active state

Ans . B

2.during charging the specific gravity of the electrolyte of a lead-acid battery

  1. increases
  2. decreases
  3. remains the same
  4. becomes zero

Ans . A

3.While preparing electrolyte for a lead-acid battery

  1. water is poured into acid
  2. acid is poured into water
  3. anyone of the two can be added to other chemical
  4. none of the above

Ans . B

4.The ratio of ampere-hour efficiency to watt-hour efficiency of a lead-acid cell is

  1. just one
  2. always greater than one
  3. always less than one
  4. none of the above

Ans . B

5.Electrolyte used in a lead-acid cell is

  1. NaOH
  2. only H₂SO₄
  3. only water
  4. dilute H₂SO₄

Ans . D

6. Shelf life of a small dry cell is

A. equal to that of large dry cell
B. less than that of large dry cell
C. more than that of large dry cell
D. none of the above
Ans. B

7. The best indication about the state of charge on a lead-acid battery is given by

A. output voltage
B. temperature of electrolyte
C. specific gravity of electrolyte
D. none of the above
Ans. C

8. Each cell has a vent cap

A. to allow gases out when the cell is on charge
B. to add water to the cell if needed
C. to check the level of electrolyte
D. to do all above functions
Ans. D

9. The capacity of a lead-acid cell is measured in

A. amperes
B. ampere-hours
C. watts
D. watt-hours
Ans. B

10. The watt-hour efficiency of a lead-acid cell varies between

A. 25 to 35%
B. 40 to 60%
C. 70 to 80%
D. 90 to 95%
Ans. c

If You Want More Questions Then Click Below

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Christmas Line Breaker Transparent, HD Png Download , Transparent Png Image - PNGitem


Leave a comment

Your email address will not be published.

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!