Home » DC Generator 2 » Top 100 MCQ D.C Generator



Top 100 MCQ D.C Generator

Armature Resistance in DC Generators

D.C Generator: [ ISRO,DRDO,DMRC,SAIL, ODNANCE, HAL, WBSEDCL, RAILWAY & Others competitive]

91. When two D.C. generators are running in parallel an equalizer bar is used

(a) to increase the series flux

(b) to increase the generated e.m.f.

(c) to reduce the combined effect of armature reaction of both
the machines

(d) so that the two identical machines will pass approximately
equal currents to the load

Ans: d

 

92. With a D.C. generator which of the following regulation is preferred?

(a) 100% regulation

(b) infinite regulation

(c) 50% regulation

(d) 1% regulation

Ans: d

 

93.Which generator would you prefer for feeding long D.C. transmission lines?

(a) Series generator

(b) Shunt generator

(c) Over compound generator

(d) Flat compound generator

Ans: c

 

94. In a D.C. generator the critical resistance can be increased by

(a) increasing its field resistance

(b) decreasing its field resistance

(c) increasing its speed

(d) decreasing its speed

Ans: c

 

96. The number of armature parallel paths in a two-pole D.C. generator having duplex
lap winding is

(a) 2

(b) 4

(c) 6

(d) 8

Ans: b

 

97. The series field of a short-shunt D.C. generator is excited by

(a) external current

(b) armature current

(c) shunt current

(d) load current

Ans: d

 

98. As a result of armature reaction, the reduction in the total mutual air gap flux in a D.C. generator is approximately

(a) 40 percent

(b) 25 percent

(c) 10 percent

(d) 5 percent

Ans: d

     www.electricaleducations.com  

99. Shunt generators are most suited for stable parallel operation because of them

(a) rising voltage characteristics

(b) identical voltage characteristics

(c) drooping voltage characteristics

(d) linear voltage characteristics

Ans: c

 

100. The main factor which leads to unstable parallel operation of flat and over
compounded generators is

(a) their rising voltage characteristics

(b) unequal number of turns in their series field winding

(c) unequal speed regulation of their prime movers

(d) unequal series field resistances

Ans:b

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Thank You 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!