Home » Transfomer -1 » Transformer MCQ pdf practice



Transformer MCQ pdf practice

Transformer: [ ISRO,DRDO,DMRC,SAIL, ODNANCE, HAL, WBSEDCL, RAILWAY
& Others competitive]

81. Auto-transformer makes effective saving on copper and copper losses, when its transformation ratio is
(a) approximately equal to one
(b) less than one
(c) great than one
(d) none of the above
Ans: a
82. Minimum voltage regulation occurs when the power factor of the load is
(a) unity
(b) lagging
(c) leading
(d) zero
Ans: c

    www.electricaleducations.com


83. In a step-down transformer, there is a change of 15 A in the load
current. This results in change of supply current of

(a) less than 15 A
(b) more than 15 A
(c) 15 A
(d) none of the above
Ans: a
84. The efficiencies of transformers compared with that of electric motors of the same power are
(a) about the same
(b) much smaller
(c) much higher
(d) somewhat smaller
Ans: c

85. The noise produced by a transformer is termed as

(a) zoom

(b) hum

(c) ringing

(d) buzz

Ans: b

    www.electricaleducations.com

86. Which of the following loss in a transformer is zero even at full load ?

(a) Core loss

(b) Friction loss

(c) Eddy current loss

(d) Hysteresis loss

Ans: b

87. Which of the following is the most likely source of harmonics in a transformer ?

(a) poor insulation

(b) Overload

(c) loose connections

(d) Core saturation

Ans: d

88. If a transformer is continuously operated the maximum temperature rise will occur in…

(a) core

(b) windings

(c) tank

(d) any of the above

Ans: b

89. The hum in a transformer is mainly attributed to

(a) load changes

(b) oil in the transformer

(c) magnetostriction

d. mechanical vibrations 

Ans: c

90. The maximum load that a power transformer can carry is limited by its

(a) temperature rise

(b) dielectric strength of oil

(c) voltage ratio

(d) copper loss

Ans: c

If You Want More Questions Then Click Below

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISRO Previous Years Question paper pdf technician- B (electrician)

Question Papers pdf  in Hindi & English language (ITI Electrical) 

Anyone want to buy full question sets so click below link . In this pdf file to developed

Previous Years Question Paper
      MRP: Rs. 50  Buy Now

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!