Home » DC Motor 2 » DC Motor MCQ Questions And Answers



DC Motor MCQ Questions And Answers

D.C Motor: [ ISRO,DRDO,DMRC,SAIL, ODNANCE, HAL, WBSEDCL, RAILWAY & Others competitive] DC Motor MCQ Questions And Answers

81. A three-point starter is considered suitable for

(a) shunt motors

(b) shunt as well as compound motors

(c) shunt, compound and series motors

(d) all D.C. motors

Ans: b

https://www.electricaleducations.com/

82. In case-the conditions for maximum power for a D.C. motor
are established, the efficiency of the motor will be

(a) 100%

(b) around 90%

(c) anywhere between 75% and 90%

(d) less than 50%

Ans: d

83. The ratio of starting torque to full-load torque is least in case of

(a) series motors

(b) shunt motors

(c) compound motors

(d) none of the above

Ans: b

https://www.electricaleducations.com/

84. Which D.C. motor has got maximum self-loading property?

(a) Series motor

(b) Shunt motor

(c) Cumulatively compounded ‘motor

(d) Differentially compounded motor

Ans: d

85. Which D.C. motor will be suitable along with flywheel for intermittent light and heavy loads?

(a) Series motor

(b) Shunt motor

(c) Cumulatively compounded motor

(d) Differentially compounded motor

Ans: c

86. If a D.C. shunt motor is working at no load and if shunt field circuit suddenly opens

(a) nothing will happen to the motor

(b) this will make armature to take heavy current, possibly burning it

(c) this will result in excessive speed, possibly destroying armature due to excessive centrifugal stresses

(d) motor will run at very slow speed

Ans: c

https://www.electricaleducations.com/

87. D.C. series motors are used

(a) where load is constant

(b) where load changes frequently

(c) where constant operating speed is needed

(d) in none of the above situations.

Ans: d

88. For the same H.P. rating and full load speed, following motor has poor starting torque

(a) shunt

(b) series

(c) differential compound

(d) cumulative compound

Ans: c

89. In case of conductively compensated D.C. series motors, the compensating winding is provided

(a) as separately wound unit

(6) in parallel with armature winding

(c) in series with armature winding

(d) in parallel with field winding

Ans: c

https://www.electricaleducations.com/

90. Sparking at the commutator of a D.C. motor may result in

(a) damage to commutator segments

(b) damage to commutator insulation

(c) increased power consumption

(d) all of the above

Ans: d

If You Want More Questions Then Click Below

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Christmas Line Breaker Transparent, HD Png Download , Transparent Png Image - PNGitem


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!