Home » DC Motor 2 » DC Motor MCQ Questions And Answers



DC Motor MCQ Questions And Answers

D.C Motor: [ ISRO,DRDO,DMRC,SAIL, ODNANCE, HAL, WBSEDCL, RAILWAY & Others competitive] DC Motor MCQ Questions And Answers

71. Which motor has the poorest speed control?

(a)Differentially compounded motor

(b) Cumulatively compounded motor

(c) Shunt motor

(d) Series motor

Ans: d

https://www.electricaleducations.com/

72. The plugging gives the

(a) zero torque braking

(b) smallest torque braking

(c) highest torque braking

(d) none of the above

Ans: c

73. The armature voltage control of D.C. motor provides

(a) constant voltage drive

(b) constant current drive

(c) constant torque drive

(d) none of the above

Ans: c

74. What will happen if the back e.m.f. of a D.C. motor vanishes suddenly?

(a) The motor will stop

(b) The motor will continue to run

(c) The armature may burn

(d) The motor will run noisy

Ans: c

https://www.electricaleducations.com/

75. In case of D.C. shunt motors the speed is dependent on back e.m.f. only because

(a) back e.m.f  is equal to armature drop

(b) armature drop is negligible

(c) flux is proportional to armature current

(d) flux is practically constant in DC shunt motors

Ans: d

76. In a D.C. shunt motor, under the conditions of maximum power, the current in the armature will be

(a) almost negligible

(b) rated full-load current

(c) less than full-load current

(d) more than full-load current

Ans: d

77. These days D.C. motors are widely used in

(a) pumping sets

(b) air compressors

(c) electric traction

(d) machine shops

Ans: c

78. By looking at which part of the motor, it can be easily confirmed that a particular motor is D.C. motor?

(a) Frame

(b) Shaft

(c) Commutator

(d) Stator

Ans: c

https://www.electricaleducations.com/

79. In which of the following applications D.C. series motor is
invariably tried?

(a) Starter for a car

(b) Drive for a water pump

(c) Fan motor

(d) Motor operation in A.C. or D.C.

Ans: a

80. In D.C. machines fractional pitch winding is used

(a) to improve cooling

(b) to reduce copper losses

(c) to increase the generated e.m.f.

(d) to reduce the sparking

Ans: d

If You Want More Questions Then Click Below

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Christmas Line Breaker Transparent, HD Png Download , Transparent Png Image - PNGitem


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!