Home » Posts tagged 'Theory of Machine'

Tag Archives: Theory of Machine



Top 100 MCQ Theory of Machine 

Through Engineers' Eyes: Introducing the vision

Subject ⇒Theory of Machine 

 

1. Which of the following disciplines provides study of inertia forces arising from the combined effect of the mass and the motion of the parts
(a) theory of machines
(b) applied mechanics
(c) mechanisms
(d) kinetics.
Ans: d
2. Which of the following disciplines provides study of relative motion between the parts of a machine
(a) theory of machines
(b) applied mechanics
(c) mechanisms
(d) kinetics
(e) kinematics.
Ans: e
3. Which of the following disciplines provides study of the relative motion between the parts of a machine and the forces acting on the parts
(a) theory of machines
(b) applied mechanics
(c) mechanisms
(d) kinetics
Ans: a
4. The type of pair formed by two elements which are so connected that one is constrained to turn or revolve about a fixed axis of another element is known as
(a) turning pair
(b) rolling pair
(c) sliding pair
(d) spherical pair
Ans: a
5. Which of the following is a lower pair
(a) ball and socket
(b) piston and cylinder
(c) cam and follower
(d) (a) and (b) above
Ans: d
6. If two moving elements have surface contact in motion, such pair is known as
(a) sliding pair
(b) rolling pair
(c) surface pair
(d) lower pair
(e) higher pair.
Ans: e
7. The example of lower pair is
(a) shaft revolving in a bearing
(b) straight line motion mechanisms
(c) automobile steering gear
(d) all of the above
Ans: d
8. Pulley in a belt drive acts as
(a) cylindrical pair
(b) turning pair
(c) rolling pair
(d) sliding pair
Ans: c
9. The example of rolling pair is
(a) bolt and nut
(b) lead screw of a lathe
(c) ball and socket joint
(d) ball bearing and roller bearing
Ans: d
10. Any point on a link connecting double slider crank chain will trace a
(a) straight line
(b) circle
(c) ellipse
(d) parabola
Ans: c
11. The purpose of a link is to
(a) transmit motion
(b) guide other links
(c) act as a support
(d) all of the above
Ans: d
12. A universal joint is an example of
(a) higher pair
(b) lower pair
(c) rolling pair
(d) sliding pair
Ans: b
13. Rectilinear motion of piston is converted into rotary by
(a) cross head
(b) slider crank
(c) connecting rod
(d) gudgeon pin
Ans: b
14. Pitch point on a cam is
(a) any point on pitch curve
(b) the point on cam pitch curve having the maximum pressure angle
(c) any point on pitch circle
(d) the point on cam pitch curve having the minimum pressure angle
Ans: b
15. The values of velocity and acceleration of piston at near dead center for a slider-crank mechanism will be
(a) 0, and more than co2r
(b) 0, and less than coV
(c) 0, 0 (d) cor, 0
(d) none of the above.
Ans: a
16. The example of spherical pair is
(a) bolt and nut
(b) lead screw of a lathe
(c) ball and socket joint
(d) ball bearing and roller bearing
Ans: c
17. Cross head and guides form a
(a) lower pair
(b) higher pair
(c) turning pair
(d) rolling pair
(e) sliding pair.
Ans: e
19. A circular bar moving in a round hole is an example of
(a) incompletely constrained motion
(b) partially constrained motion
(c) completely constrained motion
(d) successfully constrained motion
Ans: a
20. If some links are connected such that motion between them can take place in more than one direction, it is called
(a) incompletely constrained motion
(b) partially constrained motion
(c) completely constrained motion
(d) successfully constrained motion
Ans: a
21. If there are L number of links in a mechanism then number of possible inversions is equal to
(a) L + 1
(b) L – 1
(c) L
(d) L + 2
Ans: c
22. Kinematic pairs are those which have two elements that
(a) have line contact
(b) have surface contact
(c) permit relative motion
(d) are held together
Ans: c
24. The lower pair is a
(a) open pair
(b) closed pair
(c) sliding pair
(d) point contact pair
Ans: b
25. Automobile steering gear is an example of
(a) higher pair
(b) sliding pair
(c) turning pair
(d) rotary pair
(e) lower pair.
Ans: e
26. In higher pair, the relative motion is
(a) purely turning
(b) purely sliding
(c) purely rotary
(d) purely surface contact
(e) combination of sliding and turning.
Ans: e
27. Which of the following has sliding motion
(a) crank
(b) connecting rod
(c) crank pin
(d) cross-head
Ans: d
28. The example of higher pair is
(a) belt, rope and chain drives
(b) gears, cams
(c) ball and roller bearings
(d) all of the above
Ans: d
29. Which of the following mechanism is obtained from lower pair
(a) gyroscope
(b) pantograph
(c) valve and valve gears
(d) generated straight line motions
(e) all of the above.
Ans: e
30. Which of the following would constitute a link
(a) piston, piston rings and gudgeon pin
(b) piston, and piston rod
(c) piston rod and cross head
(d) piston, crank pin and crank shaft
(e) piston, piston-rod and cross head.
Ans: e
31. The Scott-Russell mechanism consists of
(a) sliding and turning pairs
(b) sliding and rotary pairs
(c) turning and rotary pairs
(d) sliding pairs only
Ans: a
32. Davis steering gear consists of
(a) sliding pairs
(b) turning pairs
(c) rolling pairs
(d) higher pairs
Ans: a
33. Ackermann steering gear consists of
(a) sliding pairs
(b) turning pairs
(c) rolling pairs
(d) higher pairs
Ans: b
34. A completely constrained motion can be transmitted with .
(a) 1 link with pin joints
(b) 2 links with pin joints
(c) 3 links with pin joints
(d) 4 links with pin joints
(e) all of the above.
Ans: d
36. Oldham’s coupling is the
(a) second inversion of double slider crank chain
(b) third inversion of double slider crank chain
(c) second inversion of single slider crank chain
(d) third inversion of slider crank chain
Ans: b
37. Sense of tangential acceleration of a link
(a) is same as that of velocity
(b) is opposite to that of velocity
(c) could be either same or opposite to velocity
(d) is perpendicular to that of velocity
Ans: c
38. A mechanism is an assemblage of
(a) two links
(b) three links
(c) four links or more than four links
(d) all of the above
Ans: c
39. The number of links in pantograph mechanism is equal to
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Ans: c
40. Elements of pairs held together mechanically is known as
(a) closed pair
(b) open pair
(c) mechanical pair
(d) rolling pair
Ans: a
41. Shaft revolving in a bearing is the following type of pair
(a) lower pair
(b) higher pair
(c) spherical pair
(d) cylindrical pair
Ans: a
42. Rectangular bar in a rectangular hole is the following type of pair
(a) completely constrained motion
(b) partially constrained motion
(c) incompletely constrained motion
(d) freely constrained motion
Ans: a
43. A foot step bearing and rotor of a vertical turbine form examples of
(a) incompletely constrained motion
(b) partially constrained motion
(c) completely constrained motion
(d) successfully constrained motion
Ans: b
44. A slider crank chain consists of following numbers of turning and sliding pairs
(a) I, 3
(b) 2, 2
(c) 3, 1
(d) 4, 0
Ans: c
46. Relationship between the number of links (L) and number of pairs (P) is
(a) P = 2L-4
(b) P = 2L + 4
(c) P = 2L+2
(d) P = 2L-2
Ans: c
47. The tendency of a body to resist change from rest or motion is known as
(a) mass
(b) friction
(c) inertia
(d) resisting force
Ans: c
48. The type of coupling used to join two shafts whose axes are neither in same straight line nor parallel, but intersect is
(a) flexible coupling
(b) universal coupling
(c) chain coupling
(d) Oldham’s coupling
Ans: b
49. The advantage of the piston valve over D-slide valve is that in the former case
(a) wear is less
(b) power absorbed is less
(c) both wear and power absorbed are low
(d) the pressure developed being high provides tight sealing
Ans: c
50. Flexible coupling is used because
(a) it is easy to disassemble
(b) it is easy to engage and disengage
(c) it transmits shocks gradually
(d) it prevents shock transmission and eliminates stress reversals
Ans: d
51. With single Hooke’s joint it is possible to connect two shafts, the axes of which have an angular misalignment up to
(a) 10°
(b) 20°
(c) 30°
(d) 40°
Ans: d
52. The Hooke’s joint consists of
(a) two forks
(b) one fork
(c) three forks
(d) four forks
Ans: a
53. The Klein’s method of construction for reciprocating engine mechanism
(a) is based on acceleration diagram
(b) is a simplified form of instantaneous centre method
(c) utilises a quadrilateral similar to the diagram of mechanism for reciprocating engine
(d) enables determination of Corioli’s component
Ans: c
54. It is required to connect two parallel shafts, the distance between whose axes is small and variable. The shafts are coupled by (a) universal joint
(b) knuckle joint
(c) Oldham’s coupling
(d) flexible coupling
Ans: c
55. The e.g. of a link in any mechanism would experience
(a) no acceleration
(b) linear acceleration
(c) angular acceleration
(d) both angular and linear accelerations
Ans: d
56. In elliptical trammels
(a) all four pairs are turning
(b) three pairs turning and one pair sliding
(c) two pairs turning and two pairs sliding
(d) one pair turning and three pairs sliding
Ans: c
57. In automobiles the power is transmitted from gear box to differential through
(a) bevel gear
(b) universal joint
(c) Hooke’s joint
(d) Knuckle joint
Ans: c
58. The indicator using Watt mechanism is known as
(a) Thompson indicator
(b) Richard indicator
(c) Simplex indicator
(d) Thomson indicator
Ans: b
59. The Ackermann steering mechanism is preferred to the Davis type in automobiles because
(a) the former is mathematically accurate
(b) the former is having turning pair
(c) the former is most economical
(d) the former is most rigid
Ans: b
60. Transmission of power from the engine to the rear axle of an automobile is by means of
(a) compound gears
(b) worm and wheel method
(c) Hooke’s joint
(d) crown gear
Ans: c
61. When a ship travels in a sea, which of the effect is more dangerous
(a) steering
(b) pitching
(c) rolling
(d) all of the above
Ans: b
62. In an ideal machine, the output as compared to input is
(a) less
(b) more
(c) equal
(d) may be less or more depending on efficiency
Ans: c
63. Governor is used in automobile to
(a) decrease the variation of speed
(b) to control
(c) to control SN
(d) all of the above
Ans: c
64. In gramophones for adjusting the speed of the turntable, the following type of governor is commonly employed
(a) Hartung governor
(b) Wilson Hartnell governor
(c) Pickering governor
(d) Inertia governor
Ans: c
65. For fluctuating loads, welsuited bearing is
(a) ball bearing
(b) roller bearing
(c) needle roller bearing
(d) thrust bearing
Ans: c
66. Crowning on pulleys helps
(a) in increasing velocity ratio
(b) in decreasing the slip of the belt
(c) for automatic adjustment of belt posi-tion so that belt runs centrally
(d) increase belt and pulley life
Ans: c
67. Idler pulley is used
(a) for changing the direction of motion of the belt
(b) for applying tension
(c) for increasing -velocity ratio
(d) all of the above
Ans: b
68. In multi-V-belt transmission, if one of the belt is broken, we have to change the
(a) broken belt
(b) broken belt and its adjacent belts
(c) all the belts
(d) there is no need of changing any one as remaining belts can take care of transmission of load
Ans: c
69. The moment on the pulley which produces rotation is called
(a) inertia
(b) momentum
(c) moment of momentum
(d) work
(e) torque.
Ans: e
70. Creep in belt drive is due to
(a) material of the pulley
(b) material of the belt
(c) larger size of the driver pulley
(d) uneven extensions and contractions due to varying tension
Ans: d
71. TJie horse power transmitted by a belt is dependent upon
(a) tension on tight side of belt
(b) tension on slack side of belt
(c) radius of pulley
(d) speed of pulley
(e) all of the above.
Ans: e
72. The locus of a point on a thread unwound from a cylinder will be
(a) a straight line
(b) a circle
(c) involute
(d) cycloidal
(e) helix.
Ans: c
73. To transmit power from one rotating shaft to another whose axes are neither parallel nor intersecting, use
(a) spur gear
(b) spiral gear
(c) bevel gear
(d) worm gear
(e) crown gear.
Ans: d
74. For S.H.M. cam, the acceleration of the follower at the ends of the stroke and aimidstroke respectively, is
(a) maximum and zero
(b) zero and maximum
(c) minimum and maximum
(d) zero and minimum
(e) maximum and minimum.
Ans: a
75. Throw of a cam is the maximum distance of the follower from
(a) base circle
(b) pitch circle
(c) root circle
(d) prime circle
(e) inner circle.
Ans: a
76. To obviate axial thrust, following gear drive is used
(a) double helical gears having opposite teeth
(b) double helical gears having identical teeth
(c) single helical gear in which one of the teeth of helix angle a is more
(d) mutter gears
Ans: a
77. If D1 and D2 be the diameters of driver and driven pulleys, then belt speed is proportional to
(a) D1/D2
(b) D2/D1
(C) D1-D2.
(d) D1
Ans: d
78. Typewriter constitutes
(a) machine
(b) structure
(c) mechanism
(d) inversion
Ans: c
79. Lower pairs are those which have
(a) point or line contact between the two elements when in motion
(b) surface contact between the two elements when in motion
(c) elements of pairs not -held together mechanically
(d) two elements that permit relative motion
Ans: b
80. A point on a link connecting double slider crank chain traces a
(a) straight line
(b) circle
(c) parabola
(d) hyperbola
(e) ellipse.
Ans: e
81. A pantograph is a mechanism with
(a) lower pairs
(b) higher pairs
(c) rolling pairs
(d) turning pairs
Ans: a
82. Kinematic pairs are those which have
(a) point or line contact between the two elements when in motion
(b) surface contact between the two ele-ments when in motion
(c) elements of pairs not held together mechanically
(d) two elements that permit relative mo-tion
Ans: d
83. If the opposite links of a four bar linkage are equal, the links will always form a
(a) triangle
(b) rectangle
(c) parallelogram
(d) pentagon
Ans: c
84. Higher pairs are those which have
(a) point or line contact between the two elements when in motion
(b) surface contact between the two ele-ments when in motion
(c) elements of pairs not held together mechanically
(d) two elements that permit relative motion
Ans: a
85. A cam mechanism imparts following motion
(a) rotating
(b) oscillating
(c) reciprocating
(d) all of the above
Ans: d
86. A cam with a roller follower would con stitute following type of pair
(a) lower pair
(b) higher pair
(c) open pair
(d) close pair
Ans: b
87. The approximate straight line mechanism is a
(a) four bar linkage
(b) 6 bar linkage
(c) 8 bar linkage
(d) 3 bar linkage
Ans: a
88. Open pairs are those which have
(a) point or line contact between the two elements when in motion
(b) surface contact between the two ele-ments when in motion
(c) elements of pairs not held together mechanically
(d) two elements that permit relative motion
Ans: c
89. Peaucellier mechanism has
(a) eight links
(b) six links
(c) four links
(d) twelve links
Ans: a
90. Hart mechanism has
(a) eight links
(b) six links
(c) four links
(d) twelve links
Ans: b
91. A chain comprises of 5 links having 5 joints. Is it kinematic chain ?
(a) yes
(b) no
(c) it is a marginal case
(d) data are insufficient to determine it
Ans: b
92. The main disadvantage of the sliding pair is that it is
(a) bulky
(b) wears rapidly
(c) difficult to manufacture
(d) (a) and (b) above
Ans: d
93. For a kinematic chain to be considered as mechanism
(a) two links should be fixed
(b) one link should be fixed
(c) none of the links should be fixed
(d) there is no such criterion
Ans: b
94. An eccentric sheave pivoted at one point rotates and transmits oscillatory motion to a link whose one end is pivoted and other end is connected to it. This mechanism has
(a) 2 links
(b) 3 links
(c) 4 links
(d) 5 links
Ans: c
95. Whitworth quick return mechanism is obtained by inversion of
(a) slider crank mechanism
(b) kinematic chain
(c) five link mechanism
(d) roller cam mechanism
Ans: a
96 In its simplest form, a cam mechanism consists of following number of links
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: c
97. Which of the following mechanisms produces mathematically an exact straight line motion
(a) Grasshopper mechanism
(b) Watt mechanism
(c) Peaucellier’s mechanism
(d) Tchabichiff mechanism
Ans: c
98. In a mechanism, usually one link is fixed. If the fixed link is changed in a kinematic chain, then relative motion of other links
(a) will remain same
(b) will change
(c) could change or remain unaltered depending oh which link is fixed
(d) will not occur
Ans: a
99. A kinematic chain requires at least
(a) 2 links and 3 turning pairs
(b) 3 links and 4 turning pairs
(c) 4 links and 4 turning pairs
(d) 5 links and 4 turning pairs
Ans: c
100. In a darg link quick return mechanism, the shortest link is always fixed. The sum of the shortest and longest link is
(a) equal to sum of other two
(b) greater than sum of other two
(c) less than sum of other two
(d) there is no such relationship
Ans: c

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!