Home » Posts tagged 'top mcq of dc generator'

Tag Archives: top mcq of dc generator



DC Generator MCQ Questions

D.C Generator: [ ISRO,DRDO,DMRC,SAIL, ODNANCE, HAL, WBSEDCL, RAILWAY & Others competitive]

This DC Generator MCQ Questions Can Help More Efficient  

1. Laminations of core are generally made of……

(a) cast iron

(b) carbon

(c) silicon steel  

(d) stainless steel

Ans: c

     www.electricaleducations.com

2. Which of the following could be lamina-proximately the thickness of
laminations of a D.C. machine
?

(a) 0.005 mm

(b) 0.05 mm

(c) 0.5 m

(d) 5 m

Ans: c


3. The armature of D.C. generator is laminated to………

(a) reduce the bulk

(b) provide the bulk

(c) insulate the core

(d) reduce eddy current loss

Ans: d

4. The resistance of armature winding depends on……………

(a) length of conductor

(b) cross-sectional area of the conductor

(c) number of conductors

(d) all of the above

Ans: d

5. The field coils of D.C. generator are usually made of………..

(a) mica

(b) copper

(c) cast iron

(d) carbon

Ans: b

6. The commutator segments are connected to the armature conductors by
means of……………

(a) copper lugs

(b) resistance wires

(c) insulation pads

(d) brazing

Ans: a

7. In a commutator…………

(a) copper is harder than mica

(b) mica and copper are equally hard

(c) mica is harder than copper

(d) none of the above

Ans: c

     www.electricaleducations.com

8. In D.C. generators the pole shoes are fastened to the pole core
by…………

(a) rivets

(b) counter sunk screws

(c) brazing(d) welding

Ans: b

9. According to Fleming’s right-hand rule for finding the direction of
induced e.m.f., when middle finger points in the direction of induced e.m.f.,
forefinger will point in the direction of……

(a) motion of conductor

(b) lines of force

(c) either of the above

(d) none of the above

Ans: b

10. Fleming’s right-hand rule regarding direction of induced e.m.f
correlates……

(a) magnetic flux, direction of current flow and resultant force

(b) magnetic flux, direction of motion and the direction of e.m.f.
induced

(c) magnetic field strength, induced voltage and current

(d) magnetic flux, direction of force and direction of motion of
conductor

Ans: b

If You Want More Questions Then Click Below

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISRO Previous Years Question paper pdf technician- B (electrician)

Question Papers pdf  in Hindi & English language (ITI Electrical) 

Anyone want to buy full question sets so click below link . In this pdf file to developed

SDSC Previous year question paper 2022

                                                MRP: Rs. 50  Buy Now

 

Previous Years Question Paper
      MRP: Rs. 50  Buy Now
FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!