Home » Posts tagged 'top MCQ question'

Tag Archives: top MCQ question



Top mcq for all gov. exam Mechanics[ Work ,Power , Energy ]

RRC Group D Free Mock Test 2021

This Free Online physics mock test  series will be boost up your knowledge and clarify help to crack all competitive examination .

We are try to provide every day free mock test with best question for upcoming new different exam.

Top Physics MCQ science mcq for all gov. exam

Question Set – 01

1.What is the form of energy that is not generated when riding a bicycle?
RRB ALP & Tec. (10-08-18, Shift-)
(a) Chemical energy
(b) Heat energy
(C) Mechanical energy
(d) Kinetic energy

Ans: a

2.When displacement occurs, the work done by the force is considered negative.

RRB Group -D, 03-12-2018 (Shift-I)
(a) Is perpendicular to the direction of force
(b) Is in the direction of momentum
(c) Is in the direction of force
(d) Is in the opposite direction of the force
Ans: d
3.Which of the following only gives magnitude and not Direction?
RRB Group-D, 25-09-2018 (Shift-I)
(a) Momentum
(b) Displacement
(c) Work
(d) Force
Ans: c
4. If a man do W work in t time, then his power will be
RRB Group-D 01-10-2018(Shift-I)
(a) t-W
(b) txW
(c) W/t
(d) t/W
Ans: c
5.If the air resistance is negligible, then what will be Sum of the potential energy and kinetic energy of the Freely falling object.
(a) Endless
(b) Double the sum of the potential energy
(c) Zero
(d) Constant
Ans: d
6. Which of the following can do more work?
RRB ALP& Tec.(31-08-2018)Shift-IlI
RRB Group -D, 12-10-2018 (Shift-1)
(a) A raised hammer
(b) A bullet fired by the gun
(c) A moving stone
(d) A rotating wheel
Ans: b
7.When an object move Im distance by 1N force on the direction of force then work done will-
RRB ALP& Tec.(20-08-2018)Shift-1I
(a) 10J
(b) 100J
(c) 0.01J
(d) 1J
Ans: d
8. Formula of power is –
RRB ALP & Tec(29-08-018, Shift-)
(a) Momentum/time
(b) Work/time
(c) Speed/time
(d) Displacement /time
Ans: b
9.Power= W/T, What is the meaning of W?
RRB Group-D 12-10-2018(Shift-)
(a) Power
(b) Weight
(c) Watt
(d) Work done
Ans: d
10. A girl whos weight is 200 N, climbs on a tree which night is 2-meter. What was the work
done by the girl after climbing the tree? (g= 10m/sec)
RRB Group -D, 12-12-2018 (Shift-IIl)
(a) 800J
(C) 200J
(b) 400.J
(d)2000J
Ans: b

DC Generator MCQ Questions

D.C Generator: [ ISRO,DRDO,DMRC,SAIL, ODNANCE, HAL, WBSEDCL, RAILWAY & Others competitive]

This DC Generator MCQ Questions Can Help More Efficient  

1. Laminations of core are generally made of……

(a) cast iron

(b) carbon

(c) silicon steel  

(d) stainless steel

Ans: c

     www.electricaleducations.com

2. Which of the following could be lamina-proximately the thickness of
laminations of a D.C. machine
?

(a) 0.005 mm

(b) 0.05 mm

(c) 0.5 m

(d) 5 m

Ans: c


3. The armature of D.C. generator is laminated to………

(a) reduce the bulk

(b) provide the bulk

(c) insulate the core

(d) reduce eddy current loss

Ans: d

4. The resistance of armature winding depends on……………

(a) length of conductor

(b) cross-sectional area of the conductor

(c) number of conductors

(d) all of the above

Ans: d

5. The field coils of D.C. generator are usually made of………..

(a) mica

(b) copper

(c) cast iron

(d) carbon

Ans: b

6. The commutator segments are connected to the armature conductors by
means of……………

(a) copper lugs

(b) resistance wires

(c) insulation pads

(d) brazing

Ans: a

7. In a commutator…………

(a) copper is harder than mica

(b) mica and copper are equally hard

(c) mica is harder than copper

(d) none of the above

Ans: c

     www.electricaleducations.com

8. In D.C. generators the pole shoes are fastened to the pole core
by…………

(a) rivets

(b) counter sunk screws

(c) brazing(d) welding

Ans: b

9. According to Fleming’s right-hand rule for finding the direction of
induced e.m.f., when middle finger points in the direction of induced e.m.f.,
forefinger will point in the direction of……

(a) motion of conductor

(b) lines of force

(c) either of the above

(d) none of the above

Ans: b

10. Fleming’s right-hand rule regarding direction of induced e.m.f
correlates……

(a) magnetic flux, direction of current flow and resultant force

(b) magnetic flux, direction of motion and the direction of e.m.f.
induced

(c) magnetic field strength, induced voltage and current

(d) magnetic flux, direction of force and direction of motion of
conductor

Ans: b

If You Want More Questions Then Click Below

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISRO Previous Years Question paper pdf technician- B (electrician)

Question Papers pdf  in Hindi & English language (ITI Electrical) 

Anyone want to buy full question sets so click below link . In this pdf file to developed

SDSC Previous year question paper 2022

                                                MRP: Rs. 50  Buy Now

 

Previous Years Question Paper
      MRP: Rs. 50  Buy Now
FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!