Home » battery 1 » Top 100 MCQ Battery



Top 100 MCQ Battery

TATA Green 95E41LT Jeevan 90ah Tractor Battery | Pre-Book Now

Battery: [ ISRO,DRDO,DMRC,SAIL, ODNANCE, HAL, WBSEDCL, RAILWAY & Others competitive]-top 100 mcq battery

51.During charging the specific gravity of the electrolyte of a lead acid battery

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. Becomes zero

Ans. A

52.When a lead acid battery is in fully charged condition the colour of its positive plate is

A. Dark green
B. Brown
C. Dark brown
D. None of the above

Ans. C

53.The capacity of a lead acid cell does not depends on its

A. Temperature
B. Rate of charge
C. Rate of discharge
D. Quantity of active material

Ans. B

54.In a lead acid cell dilute sulphuric acid (electrolyte) approximately comprises the following

A. One part H2O, three parts H2 SO4
B. Two part H2O, two parts H2 SO4
C. Three parts H2O, One part of H2 SO4
D. All H2 SO4

Ans. C

55.The watt-hour efficiency of a lead acid cell varies between

A. 25 to 35%
B. 40 to 60%
C. 70 to 80%
D. 90 to 95%

Ans. C

56.The capacity of a lead acid cell depends on

A. Amperes
B. Ampere-hours
C. Watts
D. Watt-hours

Ans. B

57.The capacity of a lead acid cell depends on

A. Rate of discharge
B. Temperature
C. Density of electrolyte
D. All of the above

Ans. D

58.When the lead acid cell is fully charged,the electrolyte as assumes……. appearance

A. Dull
B. Reddish
C. Bright
D. Milky

Ans. D

59.Lead acid cell has a life of nearly…….. charges and discharges

A. 500
B. 700
C. 1000
D. 1250

Ans. D

60.The internal resistance of a lead acid cell is …….that of Edison cell

A. Less than
B. More then
C. Equal to
D. None of the above

Ans. A

If You Want More Questions Then Click Below

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Christmas Line Breaker Transparent, HD Png Download , Transparent Png Image - PNGitem


Leave a comment

Your email address will not be published.

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!