Home » battery 1 » Top 100 MCQ Battery



Top 100 MCQ Battery

Nicad Batteries | NiCad Batteries Online

Battery: [ ISRO,DRDO,DMRC,SAIL, ODNANCE, HAL, WBSEDCL, RAILWAY & Others competitive]-mcq of battery

61.Electrolyte used in a lead acid cell is

A. NaOH
B. KOH
C. HCL
D. HNO3

Ans. B

62.In a lead acid cell, lead is called as

A. Positive active material
B. Negative active material
C. Passive material
D. None of the above

Ans. B

63.The lead acid cell never be discharged beyond

A. 1.8 V
B. 1.9 V
C. 2 V
D. 2.1 V

Ans. A

64.If a lead-acid cell is discharge below 1.8 V, the following will happen

A. Capacity of cell will reduce
B. Sulphation of plates will occur
C. Internal resistance will increase
D. All of the above

Ans. D

65.In a lead acid battery the energy is stored in the form of

A. Charged ions
B. Chemical energy
C. Electrostatic energy
D. Electromagnetic energy

Ans.B

67.Which of the following factors adversely affects the capacity of the lead acid battery?

 A. Temperature of surroundings
B. Specific gravity of electrolyte
C. Rate of discharge
D. All of the above

 Ans. D

68.In a lead acid battery, separators are provided to

A. Reduce internal resistance
B. Facilitate flow of current
C. Reduce tendency for polarisation
D. Avoid internal short circuits

Ans. D

69.The life of a lead acid battery is expected to be

A. Two months
B. One year
C. Two to five years
D. Ten to fifteen years

Ans. C

70.In a lead acid battery during charging

A. Specific gravity of acid increases
B. Voltage drops
C. Anode becomes white in colour
D. The cell gives out energy

Ans. A

If You Want More Questions Then Click Below

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Christmas Line Breaker Transparent, HD Png Download , Transparent Png Image - PNGitem


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!