Home » battery 1 » Top 100 MCQ Battery



Top 100 MCQ Battery

battery | electronics | Britannica

Battery: [ ISRO,DRDO,DMRC,SAIL, ODNANCE, HAL, WBSEDCL, RAILWAY & Others competitive]-mcq of battery

91.Internal resistance of a cell is due to

A. Resistance of electrolyte
B. Electrode resistance
C. Surface contact resistance between electrode and electrolyte
D. All of the above

Ans. D

92. If the battery is wrongly connected on charge following will happen

 

A. Current delivered by the battery will be high
B. Current drawing will be Nil
C. Currently drawing will be very small
D. Currently drawing will be very high

Ans. D

93.Battery charging room is to be kept well ventilated so as to reduce the hydrogen concentration below……… percent

A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Ans. C

94. Under normal charging rate, the charging current show to be

A. 10% of capacity
B. 20% of capacity
C. 30% of capacity
D. 40% of capacity

Ans. A

95.Trickle charge is required for

A.. Primary cells
B. Lead acid batteries
C. Nickel iron cells
D. All of the above

Ans. D

96.The output voltage of a charger is

A. Less than the battery voltage
B. Higher than the battery voltage
C. The same as the battery voltage
D. None of the above

Ans. B

97.It is noticed that during charging

A. There is a rise in voltage
B. Energy is absorbed by the cell
C. Specific gravity of H2 SO4 is increased
D. All of the above

Ans. D

98.Overcharging ……..

A. Produces excessive gassing
B. Loosens the active material
C. Increases the temperature resulting in buckling of plates
D. All of the above

Ans. D

99.Under charging …….

A. Reduces specific gravity of the electrolyte
B. Increases specific gravity of the electrolyte
C. Produces excessive gassing
D. Increases the temperature

Ans. A

100.In ……..system the charging current is intermittently controlled at either a maximum or minimum value

A. Two rate charge control
B. Trickle charge
C. Floating charge
D. An equalizing charge

Ans. A

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Christmas Line Breaker Transparent, HD Png Download , Transparent Png Image - PNGitem


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!