Home » CAPACITOR -2 » Top 100 MCQ Capacitor



Top 100 MCQ Capacitor

The role of a Capacitor | Tech | Matsusada Precision

Capacitor: [ ISRO,DRDO,DMRC,SAIL, ODNANCE, HAL, WBSEDCL, RAILWAY & Others competitive]-mcq of Capacitor

41.The units of capacitance are

A. Volts/coulomb
B. Coulombs/volt
C. Henry/wb
D. Ohms

Ans. B

42The capacitance of a capacitor is not affected by

A. Distance between plates
B. Area of plates
C. Thickness of plates
D. All of the above

43.Capacitance increases with

A. Increase in plate area and decrease in distance between the plates
B. Increase in the plate area and distance between the plates
C. Decrease in the plate area and value of applied voltage
D. Reduction in plate area and distance between the plates

Ans. A

44..The inverse of capacitance is called

A. Reluctance
B. Conductance
C. Susceptance
D. Elastance

Ans. D

45.The capacitance of a capacitor is influenced by

A. Plat area
B. Plate separation
C. Nature of dielectric
D. All of the above

Ans. D

46.The capacitance between two plates increases with

A. Shorter plate area and higher applied voltage
B. Shorter play area and shorter distance between them
C. Larger plate area, longer distance between plates and higher applied voltage
D. Larger plate area and shorter distance between plates

Ans. D

47.he capacitance C is charged through a resistor R. The time constant of the charging circuit is given by

A. C/R
B. 1/RC
C. RC
D. R/C

Ans. C

48.The capacitance of 1 μF equals

A. 10 -12 F
B. 10-8 F
C. 10-6 F
D. 10-4 F

Ans. C

49.The capacitance is a circuit component that oppose the change in circuit

A. Current
B. Voltage
C. Impedance
D. None of the above

Ans. B

50.The ohmmeter reading for a short circuited capacitor is

A. Infinity
B. Few kilo ohms
C. Few megaohms
D. Zero

Ans. D

If You Want More Questions Then Click Below

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Christmas Line Breaker Transparent, HD Png Download , Transparent Png Image - PNGitem


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!