Home » CAPACITOR -2 » Top 100 MCQ Capacitor| Important Questions of Capacitor



Top 100 MCQ Capacitor| Important Questions of Capacitor

61.Three capacitors each of the capacity C are given. The resultant capacity 2/3 C can be obtained by using them

A. All in series

B. All in parallel

C. Two in parallel and third in the series with this combination

D. Two in series and third in parallel across this combination

Ans. C

62.If 10 μF capacitors are connected in parallel the, net capacitance is

A. 20 μF

B. 30 μF

C. 50 μF

D. 40 μF

Ans. B

63.If 15 μF capacitors are connected in series, the net capacitance is

A. 5 μF

B. 30 μF

C. 45 μF

D. 50 μF

Ans. A

64.Which of the following capacitors will have the least variation?

A. Paper capacitor

B. Ceramic capacitor

C. Silver plated mica capacitor

D. None of the above

Ans. C

65.Which of the following capacitors has relatively shorter shelf life?

A. Mica capacitor

B. Electrolytic capacitor

C. Ceramic capacitor

D. Paper capacitor

Ans. B

66. The capacitor preferred for high-frequency circuit is

A. Air capacitor

B. Mica capacitor

C. Electrolytic capacitor

D. None of the above

Ans. B

67.Which capacitor will be physically smaller for the same ratings ?

A. Ceramic capacitor

B. Paper capacitor

C. Both will be equal size

D. None of the above

Ans. A

68.Which of the following capacitors will have the least value of breakdown voltage?

A. Mica

B. Paper

C. Ceramic

D. Electrolytic

Ans. D

69.In the case of a lossy capacitor, its series equivalents resistance value will be

A. Small

B. Very small

C. Large

D. Zero

Ans. C

70.In a capacitor the electric charge is stored in

A. Metal plates

B. Dielectric

C. Both A and B

D. None of the above

Ans. B

If You Want More Questions Then Click Below

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Christmas Line Breaker Transparent, HD Png Download , Transparent Png Image - PNGitem


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!