Home » MCQ Basic Electrical » Measuring Instrument » Top 100 MCQ Measuring Instrument



Top 100 MCQ Measuring Instrument

Top 100 MCQ 

For all competitive exam. 

1. Which of the following properties a damping oil must possess ?

(a) Must be a good insulator

(b) Should be non-evaporating

(c) Should not have corrosive action upon the metal of the vane

(d) The viscosity of the oil should not change with the
temperature

(e) All of the above

Ans: e

2. A moving-coil permanent-magnet instrument can be used as _____ by using a low resistance shunt.

(a) ammeter

(b) voltmeter

(c) flux-meter

(d) ballistic galvanometer

Ans: a

3. A moving-coil permanent-magnet instrument can be used as flux-meter……

(a) by using a low resistance shunt

(b) by using a high series resistance

(c) by eliminating the control springs

(d) by making control springs of large moment of inertia

Ans: c

4. Which of the following devices may be used for extending the range of instruments?

(a) Shunts

(b) Multipliers

(c) Current transformers

(d) Potential transformers

(e) All of the above

Ans: e

5. An induction meter can handle current up to……

(a) 10 A

(b) 30 A

(c) 60 A

(d) 100 A

Ans: d

6. For handling greater currents induction wattmeters are used in conjunction with……

(a) potential transformers

(b) current transformers

(c) power transformers

(d) either of the above

(e) none of the above

Ans: b

7. Induction type single phase energy meters measure electric energy in……

(a) kW

(b) Wh

(c) kWh

(d) VAR

(e) None of the above

Ans: c

8. Most common form of A.C. meters met with in every day domestic and industrial installations are……

(a) mercury motor meters

(b) commutator motor meters

(c) induction type single phase energy meters

(d) all of the above

Ans: c

9. Which of the following meters are not used on D.C. circuits……

(a) Mercury motor meters

(b) Commutator motor meters

(c) Induction meters

(d) None of the above

Ans: c

10. Which of the following is an essential part of a motor meter ?

(a) An operating torque system

(b) A braking device  (c) Revolution registering device

(d) All of the above

Ans: d

11. A potentiometer may be used for……

(a) measurement of resistance

(b) measurement of current

(c) calibration of ammeter

(d) calibration of voltmeter

(e) all of the above

Ans: e  

 12. Resistances can be measured with the help of……

(a) wattmeter

(b) voltmeters

(c) ammeters

(d) ohmmeters and resistance bridges

(e) all of the above

Ans: d

13 According to application, instruments are classified
as……

(a) switch board

(b) portable

(c) both (a) and (b)

(d) moving coil

(e) moving iron

(f) both (d) and (e)

Ans: c

14. Which of the following essential features is possessed by an indicating instrument?

(a) Deflecting device

(b) Controlling device

(c) Damping device

(d) All of the above                                                                                                                                                  Ans: d

15. A _____ device prevents the oscillation of the moving system and enables the latter to reach its final position quickly

(a) deflecting

(b) controlling

(c) damping

(d) any of the above

Ans: c

16. The spring material used in a spring control device should have the following property. ……

(a) Should be non-magnetic

(b) Most be of low temperature co-efficient

(c) Should have low specific resistance

(d) All of the above

Ans:d   

17. The use of _____ instruments is merely confined within laboratories as standardizing instruments.

(a) absolute

(b) indicating

(c) recording

(d) integrating

(e) none of the above

Ans: a

18. Which of the following instruments indicate the instantaneous value of the electrical quantity being measured at the time at which it is being measured?

(a) Absolute instruments

(b) Indicating instruments

(c) Recording instruments

(d) Integrating instruments

Ans: b

19. _____ instruments are those which measure the total quantity of electricity delivered in a particular time.

(a) Absolute

(b) Indicating

(c) Recording

(d) Integrating

Ans: d

20. Which of the following are integrating instruments?

(a) Ammeters

(b) Voltmeters

(c) Wattmeter

(d) Ampere-hour and watt-hour meters

Ans: d
                                                                                                                                                                         21. In a Weston synchronoscope, the fixed coils are connected across……

(a) bus-bars

(b) incoming alternator

(c) a lamp

(d) none of the above

Ans: b
 22. In Weston synchronoscope the moving coil is connected across……

(a) bus-bars

(b) incoming alternator

(c) fixed coils

(d) any of the above

Ans: a

23. The power factor of a single phase load can be calculated if the instruments available are……

(a) one voltmeter and one ammeter

(b) one voltmeter, one ammeter and one wattmeter

(c) one voltmeter, one ammeter and one energy meter

(d) any of the above

Ans: b

24. The desirable static characteristics of a measuring system are……

(a) accuracy and reproducibility

(b) accuracy, sensitivity and reproducibility

(c) drift and dead zone

(d) static error

Ans: b
25. Damping of the Ballistic galvanometer is made small to……

(a) get first deflection large

(b) make the system oscillatory

(c) make the system critically damped

(d) get minimum overshoot

Ans: a

26. If an instrument has cramped scale for larger values, then it follows……

(a) square law

(b) logarithmic law

(c) uniform law

(d) none of the above

Ans: b

27. Volt box is a component to……

(a) extend voltage range

(6) measure voltage

(c) compare voltage in a box

(d) none of the above

Ans: a

28. E.m.f. of a Weston cell is accurately measured by……

(a) electrostatic voltmeter

(b) hot wire voltmeter
                                                                                                                                                                          (c) isothermal voltmeter

(d) electrodynamic voltmeter

Ans: a

29. The gravity-controlled instrument has crowded scale because current is proportional to……

(a) balancing weight

(b) deflection angle

(c) sine of deflection angle

Ans: c

30. A sensitive galvanometer produces large deflection for a……

(a) small value of current

(b) large value of current

(c) large value of power

(d) large value of voltage

(e) none of the above

Ans: a

31. A multirange instrument has……

(a) multiple shunt or series resistances inside the meter

(b) multicoil arrangement

(c) variable turns of coil

(d) multi range meters inside the measurement system

(e) any of the above

Ans: a

32. The rectifier instrument is not free from……

(a) temperature error

(b) wave shape error

(c) frequency error

(d) all of the above

Ans: c

33. Alternating current is measured by……

(a) induction ammeter

(b) permanent magnet type ammeter

(c) electrostatic ammeter

(d) moving iron repulsion type voltmeter

Ans: a

34. Most sensitive galvanometer is……

(a) elastic galvanometer

(b) vibration galvanometer

(c) Duddlb galvanometer

(d) spot ballistic galvanometer

Ans: d

35. Instrument transformers are……

(a) potential transformers

(b) current transformers

(c) both (a) and (b)

(d) power transformers

Ans: c
36. The ratio of maximum displacement deviation to full scale deviation of the instrument is called……

(a) static sensitivity

(b) dynamic deviation

(c) linearity

(d) precision or accuracy

Ans: c

37. Systematic errors are……

(a) instrumental errors

(b) environmental errors

(c) observational errors

(d) all of the above

Ans: d

38. Standard resistor is made from……

(a) platinum

(b) maganin

(c) silver

(d) nichrome

Ans: b

39. Commonly used standard capacitor is……

(a) spherical type

(b) concentric cylindrical type

(c) electrostatic type

(d) multilayer parallel plate type

Ans: b

40. Operating torques in analogue instruments are……

(a) deflecting and control

(b) deflecting and damping

(c) deflecting, control and damping

(d) vibration and balancing

Ans: c

41. Commonly used instruments in power system measurement are……

(a) induction

(b) moving coil or iron

(c) rectifier

(d) electrostatic

Ans: a                                                                                                                                                                                                                               

42. For measurements on high voltage capacitors, the suitable bridge is……

(a) Wein bridge

(b) Modified De Santy’s bridge

(c) Schering bridge

(d) Any of the above

(e) None of the above

Ans: c

43. In an Anderson bridge, the unknown inductance is measured in terms of……

(a) known inductance and resistance

(b) known capacitance and resistance

(c) known resistance

(d) known inductance

Ans: b
44. Murray loop test can be used for location of……

(a) ground fault on a cable

(b) short circuit fault on a cable

(c) both the ground fault and the short-circuit fault

(d) none of the above

Ans: c

45. Which of the following devices should be used for accurate measurement of low D.C. voltage ?

(a) Small range moving coil voltmeter

(b) D.C. potentiometer

(c) Small range thermocouple voltmeter

(d) None of the above

Ans: b

46. It is required to measure the true open circuit e.m.f. of a battery. The best device is……

(a) D.C. voltmeter

(b) Ammeter and a known resistance

(c) D.C. potentiometer

(d) None of the above

Ans: c

47. A voltage of about 200 V can be measured……

(a) directly by a D.C. potentiometer

(b) a D.C. potentiometer in conjunction with a volt ratio box

(c) a D.C. potentiometer in conjunction with a known resistance

(d) none of the above

Ans: b

48. A direct current can be measured by……

(a) a D.C. potentiometer directly

(b) a D.C. potentiometer in conjunction with a standard
resistance

(c) a D.C. potentiometer in conjunction with a volt ratio box

(d) none of the above

Ans: b

49. To measure a resistance with the help of a potentiometer it is……

(a) necessary to standardise the potentiometer

(b) not necessary to standardise the potentiometer

(c) necessary to use a volt ratio box in conjunction with the
potentiometer

(d) none of the above

Ans: b

50. A phase shifting transformer is used in conjunction with……

(a) D.C. potentiometer

(b) Drysdale potentiometer                                                                                                                                      (c) A.C. co-ordinate potentiometer

(d) Crompton potentiometer

Ans: b

51. Basically a potentiometer is a device for……

(a) comparing two voltages

(b) measuring a current

(c) comparing two currents

(d) measuring a voltage

(e) none of the above

Ans: a

52. In order to achieve high accuracy, the slide wire of a potentiometer should be……

(a) as long as possible

(b) as short as possible

(c) neither too small not too large

(d) very thick

Ans: a

53. To measure an A. C. voltage by using an A.C. potentiometer, it is desirable that the supply for the potentiometer in taken……

(a) from a source which is not the same as the unknown voltage

(b) from a battery

(c) from the same source as the unknown voltage

(d) any of the above

Ans: c
 54. For measurements on high voltage capacitors, the suitable bridge is……

(a) Wein bridge

(b) Modified De Santy’s bridge

(c) Schering bridge

(d) Any of the above

(e) None of the above

Ans: c

55. In an Anderson bridge, the unknown inductance is measured in terms of……

(a) known inductance and resistance

(b) known capacitance and resistance

(c) known resistance

(d) known inductance

Ans: b

56. Wagner earthing device is used to eliminate errors due to……

(a) electrostatic coupling

(b) electromagnetic coupling

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Ans: a

57. For measurement of mutual inductance we can use……

(a) Anderson bridge

(b) Maxwell’s bridge

(c) Heaviside bridge

(d) Any of the above

Ans: c

58. For measurement of inductance having high value, we should use……

(a) Maxwell’s bridge

(b) Maxwell Wein bridge

(c) Hay’s bridge

(d) Any of the above

Ans: c

59. If the current in a capacitor leads the voltage by 80°, the loss angle of the capacitor is……

(a) 10°

(b) 80°
                                                                                                                                                                              (c) 120°

(d) 170°

Ans: a

60. In a Schering bridge the potential of the detector above earth potential is……

(a) a few volts only

(6) 1 kV

(c) 5 kV

(d) 10 kV

Ans: a

61. To avoid the effect of stray magnetic field in A.C. bridges we can use……

(a) magnetic screening

(b) Wagner earthing device

(c) wave filters

(d) any of the above

Ans: a
62. If an inductance is connected in one arm of bridge and resistances in the remaining three arms……

(a) the bridge can always be balanced

(b) the bridge cannot be balanced

(c) the bridge can be balanced if the resistances have some
specific values

Ans: b

63. A power factor meter has……

(a) one current circuit and two pressure circuits

(b) one current circuit and one pressure circuit

(c) two current circuits and one pressure circuit

(d) none of the above

Ans: a

64. The two pressure coils of a single phase power factor meter have……

(a) the same dimensions and the same number of turns

(b) the same dimension but different number of turns

(c) the same number of turns but different dimensions

(d) none of the above

Ans: a

65. In a single phase power factor meter the phase
difference between the currents in the two pressure coils is……

(a) exactly 0°

(b) approximately 0°

(c) exactly 90°

(d) approximately 90°

Ans: c

66. In a dynamometer 3-phase power factor meter, the
planes of the two moving coils are at……

(a) 0°

(b) 60°

(c) 90°

(d) 120°

Ans: d

67. In a vibrating reed frequency meter the natural frequencies of two adjacent reeds have a difference of……

(a) 0.1 Hz

(b) 0.25 Hz

(c) 0.5 Hz

(d) 1.5 Hz

Ans: c

68. In a Weston frequency meter, the magnetic axes of the two fixed coils are……

(a) parallel

(b) perpendicular

(c) inclined at 60°

(d) inclined at 120°

Ans: b

69. A Weston frequency meter is……

(a) moving coil instrument

(b) moving iron instrument

(c) dynamometer instrument

(d) none of the above

Ans: b

70. A Weston synchronoscope is a……

(a) moving coil instrument

(b) moving iron instrument

(c) dynamometer instrument

(d) none of the above

Ans: c
                                                                                                                                                                          71. is an instrument which measures the insulation resistance of an electric circuit relative to earth and one another ……

(a) Tangent galvanometer

(b) Meggar

(c) Current transformer

(d) None of the above

Ans: b

72. The household energy meter is……

(a) an indicating instrument

(b) a recording instrument

(c) an integrating instrument

(d) none of the above

Ans: c

73. The pointer of an indicating instrument should be……

(a) very light

(b) very heavy

(c) either (a) or (b)

(d) neither (a) nor (b)

Ans: a

74. The chemical effect of current is used in……

(a) D.C. ammeter hour meter

(b) D.C. ammeter

(c) D.C. energy meter

(d) none of the above

Ans: a

75. In majority of instruments damping is provided by……

(a) fluid friction

(b) spring

(c) eddy currents

(d) all of the above

Ans: c

76. An ammeter is a……

(a) secondary instrument

(b) absolute instrument

(c) recording instrument

(d) integrating instrument

Ans: a

77. In a portable instrument, the controlling torque is provided by……

(a) spring

(b) gravity

(c) eddy currents

(d) all of the above

Ans: a

78. The disc of an instrument using eddy current damping should be of……

(a) conducting and magnetic material

(b) non-conducting and magnetic material

(c) conducting and non-magnetic material

(d) none of the above

Ans: c

79. The switch board instruments……

(a) should be mounted in vertical position

(b) should be mounted in horizontal position

(c) either (a) or (b)

(d) neither (a) nor (b)

Ans: a

80. The function of shunt in an ammeter is to……

(a) by pass the current

(b) increase the sensitivity of the ammeter

(c) increase the resistance of ammeter

(d) none of the above

Ans: a
                                                                                                                                                                                   81. In a low power factor wattmeter the compensating coil is connected……

(a) in series with current coil

(b) in parallel with current coil

(c) in series with pressure coil

(d) in parallel with pressure coil

Ans: c

82. In a 3-phase power measurement by two wattmeter method, both the watt meters had identical readings. The power factor of the load was……

(a) unity

(b) 0.8 lagging

(c) 0.8 leading

(d) zero

Ans: a

83. In a 3-phase power measurement by two wattmeter method the reading of one of the wattmeter was zero. The power factor of the load must be……

(a) unity

(b) 0.5

(c) 0.3

(d) zero

Ans: b

84. The adjustment of position of shading bands, in an energy meter is done to provide……

(a) friction compensation

(b) creep compensation

(c) braking torque

(d) none of the above

Ans: a
 85. An ohmmeter is a……

(a) moving iron instrument

(b) moving coil instrument

(c) dynamometer instrument

(d) none of the above

Ans: b

86. When a capacitor was connected to the terminal of
ohmmeter, the pointer indicated a low resistance initially and then

slowly came to infinity position. This shows that
capacitor is……

(a) short-circuited

(b) all right

(c) faulty

Ans: b

87. For measuring a very high resistance we should use……

(a) Kelvin’s double bridge

(b) Wheat stone bridge

(c) Meggar

(d) None of the above

Ans: c

88. The electrical power to a meggar is provided by……

(a) battery

(b) permanent magnet D.C. generator

(c) AC. generator

(d) any of the above

Ans: b

89. In a meggar controlling torque is provided by……

(a) spring

(b) gravity

(c) coil

(d) eddy current

Ans: c

90. The operating voltage of a meggar is about……

(a) 6 V

(b) 12 V

(c) 40 V

(d) 100 V

Ans: d
                                                                                                                                        91. The multiplier and the meter coil
in a voltmeter are in……

(a) series                                       

(b) parallel

(c) series-parallel

(d) none of the above

Ans: a
                                                                                                                                     92. A moving iron instrument can be
used for……

(a) D.C. only

(b) A.C. only

(c) both D.C. and A.C.

Ans: c

93. The scale of a rectifier instrument is……

(a) linear

(b) non-linear

(c) either (a) or (b)

(d) neither (a) nor (b)

Ans: a

94. For measuring current at high frequency we should
use……

(a) moving iron instrument

(b) electrostatic instrument

(c) thermocouple instrument

(d) none of the above

Ans: c

95. The resistance in the circuit of the moving coil of
a dynamometer wattmeter should be……

(a) almost zero

(b) low

(c) high

(d) none of the above

Ans: c

96. A dynamometer wattmeter can be used for……

(a) both D.C. and A.C.

(b) D.C. only

(c) A.C. only

(d) any of the above

Ans: a

97. An induction wattmeter can be used for……

(a) both D.C. and A.C.

(6) D.C. only

(c) A.C. only

(d) any of the above

Ans: b

98. The pressure coil of a wattmeter should be connected
on the supply side of the current coil when……

(a) load impedance is high

(b) load impedance is low

(c) supply voltage is low

(d) none of the above

Ans: a

99. In a low power factor wattmeter the pressure coil is
connected……

(a) to the supply side of the current coil

(b) to the load side of the current coil

(c) in any of the two meters at connection

(d) none of the above

Ans: b   

100. An instrument transformer is used to extend the range of……

(a) induction instrument

(b) electrostatic instrument

(c) moving coil instrument

(d) any of the above

Ans: a

                       

 

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FREE Physics Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
FREE Biology Mock Test for all gov. exam [Specially RRB - Group D, NTPC,RRB JE, ALP , Constable]
Free Electrical Mock test 2021 for all Gov. Exam, Module
Electronics Mock test 2021 for all Gov. Exam

Join Our Social Medium Platform

error: Content is protected !!